Příprava čaje je taková osobní preference a záležitost. Je to vjem nejenom čichový a chuťový, ale také vjem hmatu, dotyku a očí. Prostě celkový. Nejdůležitější je ten čas, který si na něj uděláte a to je podstata pití čaje! To je ten tea time! Čas, který si vyhraníte na tento božský nápoj. Záleží jestli jej připravujete jen pro sebe či pro více lidí. K tomu je potřeba vybrat si správné „nářadí“. S čím tedy začít?
Já již opravdu mnoho let preferuji klasický šálek na čaj, vypadá to jako miska na oříšky, je to poctivý porcelán, který nahřejeme horkou vodou a tím budete mít čaj krásně teplý. Louhováním se vám na každém hrníčku či misce nanese čajová patina, Ta nám v ničem nevadí, naopak v hliněných či kameninových konvičkách nebo šálcích je vítanou a nikdy se neumývá. Dokonce v rodných zemích čaje je každá souprava vyhrazená na určitý typ čaje a tím vynikne jeho kvalita, chuť, aroma a celkový zážitek.
Tato miska je v rozměru tea taste cupu tedy testovacího setu, se kterým jsem začínal a který mě vyhovuje. Jediná používaná sada profesionály při blendu čajů či při testu jakosti dané třídy, jakosti nebo druhu a ročníku. Je to vynikající, když si chcete připravit čaj třeba jen tak pro sebe ve více nálevech. Malý objem, akorát tak do tohoto šálku a třeba 3-8 nálevů bohatě stačí. Objemné konvice jsou spíše vhodné pro větší skupinku lidí. Navíc je to opravdu cenově dostupné a za to obdržíte velmi kvalitní porcelán. Kdo by se chtěl podívat a případně si tento set koupit, může se zastavit u nás ve vinotéce. Je to nejprodávanější souprava právě pro čajové jednotlivce 🙂
O hliněných, kameninových, skleněných, čajové keramice yixing a jiných si povykládáme někdy příště. To je na delší debatu i třeba osobní. Tento návrh na čajovou degustaci pro vás, kteří začínáte je velmi rozumný a vydržíte s ním několik let. Tak jako já těch 22….
Pokud máte nějaké otázky či nápady na téma, napište mě je do komentářů. Rád Vám na ně odpovím.