V čem si připravuji čaj?

V čem si připravuji čaj?

Příprava čaje je taková osobní preference a záležitost. Je to vjem nejenom čichový a chuťový, ale také vjem hmatu, dotyku a očí. Prostě celkový. Nejdůležitější je ten čas, který si na něj uděláte a to je podstata pití čaje! To je ten tea time! Čas, který si vyhraníte na tento božský nápoj. Záleží jestli jej připravujete jen pro sebe či pro více lidí. K tomu je potřeba vybrat si správné „nářadí“. S čím tedy začít?

Já již opravdu mnoho let preferuji klasický šálek na čaj, vypadá to jako miska na oříšky, je to poctivý porcelán, který nahřejeme horkou vodou a tím budete mít čaj krásně teplý. Louhováním se vám na každém hrníčku či misce nanese čajová patina, Ta nám v ničem nevadí, naopak v hliněných či kameninových konvičkách nebo šálcích je vítanou a nikdy se neumývá. Dokonce v rodných zemích čaje je každá souprava vyhrazená na určitý typ čaje a tím vynikne jeho kvalita, chuť, aroma a celkový zážitek.

Tato miska je v rozměru tea taste cupu tedy testovacího setu, se kterým jsem začínal a který mě vyhovuje. Jediná používaná sada profesionály při blendu čajů či při testu jakosti dané třídy, jakosti nebo druhu a ročníku. Je to vynikající, když si chcete připravit čaj třeba jen tak pro sebe ve více nálevech. Malý objem, akorát tak do tohoto šálku a třeba 3-8 nálevů bohatě stačí. Objemné konvice jsou spíše vhodné pro větší skupinku lidí. Navíc je to opravdu cenově dostupné a za to obdržíte velmi kvalitní porcelán. Kdo by se chtěl podívat a případně si tento set koupit, může se zastavit u nás ve vinotéce. Je to nejprodávanější souprava právě pro čajové jednotlivce 🙂

O hliněných, kameninových, skleněných, čajové keramice yixing a jiných si povykládáme někdy příště. To je na delší debatu i třeba osobní. Tento návrh na čajovou degustaci pro vás, kteří začínáte je velmi rozumný a vydržíte s ním několik let. Tak jako já těch 22….

Pokud máte nějaké otázky či nápady na téma, napište mě je do komentářů. Rád Vám na ně odpovím.

SdíletFacebookX
Přidat se do diskuze

Sledovat @#boturcz

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .
Botur.cz

Rychlý kontakt

E-mail: r.botur@gmail.com
Telefon: +420 728 213 216

Novinky z vinotéky

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .