Máte rádi čaj s medem?

Máte rádi čaj s medem?

Mnohokrát jsem dostal dotaz jak je to s teplotou čaje, když si do něj dávám med. Na tuto otázku jsem pátral v knihách a mezi kolegy včelaři, abych vám podal co nejpřesnejší informace.

Když si uvaříte čaj klasicky třeba do hrníčku, ať už je to bylinkový, černý tedy zalijete vroucí vodou (cca 95 °C) tak můžete přidat med ihned do čaje. Samozřejmě můžete chvilku počkat.

Vtip je v uschovávání a skladování medu. Zde platí pravidlo: Pro med je daleko horší středně-vyšší teplota a expozice dlouhý čas, než vyšší teplota a expozice krátký čas.

Vysvětlím to na příkladu. Koupíte si med, dáte jej třeba na půdu či na topení a necháte tam půl roku, rok. Co se stane? Med bude dlouhodobě ve vyšší teplotě (30-40 °C) a dojde k jeho znehodnocení, zvýšení HMF, deaktivaci enzymů atd.

Proto včelaři píšeme na etiketách: skladujte do 25 °C. To že včelaři používají speciální spirály na med, tak ano rozpouštíme med při teplotě 35-40 °C, jsou to přesně spočítané teploty a medu to neublíží, protože proces trvá maximálně 1-2 dny. A tuto informaci mám mnohokrát ověřenou, protože mě kontroluje Státní Veterinární Správa 🙂

V našem příkladu hrníčku s čajem. Přípravíte vodu (95 °C) zalejete čaj do studeného hrníčku už to má třeba (85 °C) přídáte Váš oblíbený med a jak sami dobře víte za chvilku popíjíte. Tedy jak dlouho trvala vyšší teplota? Opravdu pár minut….

Tedy v tomto případě se med neznehodnotil a všechny zdraví prospěšné látky jsou v pořádku.

Přeji Vám krásné ráno s čajem a třeba i s medem! 🙂

SdíletFacebookX
Přidat se do diskuze

Sledovat @#boturcz

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .
Botur.cz

Rychlý kontakt

E-mail: r.botur@gmail.com
Telefon: +420 728 213 216

Novinky z vinotéky

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .