Nemoci a prevence ve včelařství.

Nemoci a prevence ve včelařství.

I ve včelařství je prevence a hygiena velmi důležitá.

Jsou pravidla “ co neshoří, neshnije“ nebo „na každé správné včelnici, oheň stále hoří“…

Co je staré, rozbité a špatné skončí v ohni. To je nejlepší desinfekce.

Jak víte letos úhyny včelstev byly opravdu velké. Někdo přišel i o všechno. Jak tomu zabránit? Důležitá je i prevence. Když jsem se zamyšlel kde může byt problém v nemocech, dojdete k logické úvaze, že je to v díle tedy přímo v plodišti a rámcích.

Ty úly až takový problém není, to je jen bedýnka, ovšem plocha souše x každá komůrka x každá košilka je obrovské číslo plochy, které bychom vypočítali do mnoho metrů čtverečních. A tam jsou ty viry, spóry, nemoci….

Mor včelího plodu, který naštěstí nemám, trápí mnoho včelařů. Tedy kde je ten plod? Je opět v plodišti, tedy v rámcích se soušemi. Proto když se včely rojily, se vlastně od této nemoci očišťovaly. Bohužel vlivem přemístění včelstev blíže k domovům a koncentrace úlů vedle sebe se tento jev občas vyskytne. Proto opravdu důsledně doporučuji. Dbejte na výměnu vosku, vyvařujte pravidelně dílo ve včelách, staré rámky spalte a nakupte si nové. To je taky odpověď pro ty, kdo chce stále med za stovku a podobně. Nákup kvalitních rámků taky něco stojí a nevyplatí se šetřit na nesprávném místě. Proto dbám na obnovu díla, pravidelně nakupuji nové rámky a staré spálím po vytavení vosku.

Vosk následně vyčistíme od nečistot a poputuje na sterilizaci. Spóry moru včelího plodu, přežívají i několik desítek let a proto je nutné držet teplotu 117 °C po dobu jedné hodiny a  následně se odlijí do forem a válcují mezistěny. Vznikne vám destička, která je na posledním obrázku. no není to nádhera?

pára nám zlikviduje částečně viry, vosk pak budeme sterilizovat.
pára vosk vytaví

Nemoci, zejména mor je schopen proniknout do dřeva až do hloubky 4 mm. Což je zrádné. Tedy i pro Vás začátečníky, nekupujte nějaké použité úly po dědečkovi. Může se vám to vymstít a budete zklamaní, při vynaloženém úsilí dojde třeba nucená likvidace. Tento koloběh je opravdu nutný a nezbytný. Investice – zdravá včelstva – kvalitní med – spokojený zákazník – peníze.

Toto dílo již do včel nejde a jde na vytavení v pařáku.

souše na vytavení

Nový rámek a nová mezistěna je základ!!

nové rámky jdou do včel.

Co s těmi košilkami a zbytky co zůstane v pařáku? Zakopám je na záhonek a tím jej pohnojím. Škoda vyhodit, žížalky budou mít hostinu 🙂 Pokud máte nějakou otázku napiště mě je do komenáře.

Pěkný den přeje Radek

#boturcz #vcelarstvi #boturovi #hygiena #desinfekce #med #kvalita #prevence

SdíletFacebookX
Přidat se do diskuze

Sledovat @#boturcz

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .
Botur.cz

Rychlý kontakt

E-mail: r.botur@gmail.com
Telefon: +420 728 213 216

Novinky z vinotéky

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .